Buurtexpedities Mocca erfgoed beeldende kunst in de openbare ruime, cultuureducatie, cultuuronderwijs

Misschien ben je in Amsterdam geboren en getogen of je woont er nog maar net, maar wat weet je eigenlijk van de buurten in Amsterdam? Je loopt, fietst of rijdt er dagelijks rond, maar hoe goed kijk je om je heen? Ga op expeditie in de buurt! Wandel met een groep of alleen met je familie en leer de verhalen kennen van jouw stad. Loop mee met spannende, speelse en soms interactieve speurtochten, wandelingen en geluidstours en ontdek beeldende kunst en cultureel erfgoed om je heen.

De Buurtexpedities zijn geschikt voor kinderen vanaf zes en acht jaar. De kinderen moeten begeleid worden door een volwassene. Deelname is gratis. Aanmelden verplicht. Je mag zo vaak meelopen als je wilt. Kijk snel hieronder met welke expedities je mee kunt deze vakantie, of maak gebruik van het handige BLOKKENSCHEMA en meld je snel aan! 

Buurtexpedities gaan alleen door bij een minimum van vijf deelnemende kinderen. Als een Buurtexpeditie niet doorgaat sturen wij hierover een email.
 

Voor vragen over de Buurtexpedities kunt u contact opnemen  met Billie van der Linden op telefoonnummer +31 (0)6 504 490 62 .

De buurtexpedities komen tot stand dankzij de Motie van Roemburg van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met het AFK en de expeditie-experts. Samen met hen laat Mocca je beeldende kunst en cultureel erfgoed om je heen ontdekken. Hier zie je een foto-impressie van al gehouden buurtexpedities.


ARTZUID buurtexpeditie kunsteducatie Mocca

 

ARTZUID

ARTZUID neemt je deze zomer mee op een toffe rondleiding langs een deel van de 5e Internationale Sculptuur Biënnale Amsterdam, met abstracte beelden van naoorlogse kunstenaars. Met veel nieuwe inspiratie duik je daarna het ARTZUID-atelier in om zelf mooie dingen te maken. 
——————————
Wanneer: zaterdag 22 juli
Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur (Voor deze expeditie kun je je niet meer aanmelden) 

Wanneer: zaterdag 2 september (2x)
Tijd: 13.00 uur  – tot 15.00 uur
Tijd: 15.00 uur – tot 17.00 uur
Startpunt: ARTZUID paviljoen, Minervalaan 1,  Amsterdam

Aanmelden

 

 

buurtexpeditie soundtrackcity
Soundtrackcity

Soundtrackcity is een buurtexpeditie-expert van het eerste uur. Deze zomer kun je mee met drie favorieten: Steenklank, Einde van de Wereld en Zeehelden.  Je wandelt, begeleid door enthousiaste gidsen, met geluidsspeler en koptelefoon en luistert naar bijzondere soundtracks, met verhalen van buurtbewoners, verrassende composities, omgevingsgeluiden en stadsverhalen. Schrijf je snel in en geef aan met hoeveel ouders/kinderen je komt. Je krijgt een bevestiging van je inschrijving van Soundtrackcity.

Amsterdam Zuid – Steenklank
Met Steenklank loop je door de P.L. Takbuurt in Amsterdam Zuid. Deze bijzondere buurt is ontworpen door beroemde architecten uit de Amsterdamse School. Bewoonster Sara Luna is je gids door de buurt. Ze laat je haar favoriete plaatsen zien en bijzondere huizen met opvallende architectonische details. Ondertussen luister je naar verhalen van mensen uit de buurt van vroeger en nu.
——————————
Wanneer: zondag 23 juli en zondag 20 augustus
Aanvang: 14:00 uur
Startpunt: P. L. Takstraat 2, 1073 KK Amsterdam
Leeftijd: 8+
Aanmelden


Amsterdam Oost – Einde van de Wereld

In de lobby van het prachtige Lloyd Hotel met zijn roemruchte geschiedenis start deze spannende geluidswandeling door het Oostelijk Havengebied. Hoe was het hier voordat al die huizen gebouwd werden twintig jaar geleden? Ontdek de geschiedenis en luister naar de verhalen over de oude pakhuizen, kranen, krakers en zeemansliedjes.
——————————
Wanneer: woensdag 26 juli en zondag 30 juli
Aanvang: 14.00 uur
Startpunt: Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam
Leeftijd: 8+
Deze expedities zijn al gelopen. Aanmelden kan niet meer. 


Amsterdam West – Van Zeehelden, Veem en Toekomstmuziek

Eva, een meisje van 13, gidst je door Werkgebouw het Veem aan de van Diemenstraat en naar de mooiste plekjes in de aangrenzende Zeeheldenbuurt. Kunstenaars uit het Veem, oude en nieuwe bewoners van de Zeeheldenbuurt, schippers, architecten, winkeliers en kinderen vertellen over de veranderingen in dit markante stukje Amsterdam aan het IJ.
——————————
Wanneer: vrijdag 28 juli
Aanvang: 14.00 uur
Startpunt: Werkgebouw Het Veem, Van Diemenstraat 410, 1013 CR Amsterdam
Deze expeditie is al gelopen. Aanmelden kan niet meer.

 

Noordje

Noordje – Het mysterie van de Vogelbuurt
Noordje heeft een geheime brief gevonden, maar ze heeft jullie hulp nodig om de brief te ontcijferen! Door middel van spelletjes en opdrachten onderweg kun jij de mysteries van de Vogelbuurt ontrafelen. Je ontdekt van alles over volkskunst, Amsterdamse school en verrassende versieringen. We sluiten de bijzondere expeditie af bij Noordjes Kazerne Z, waar je een eigen schilderij maakt geïnspireerd op volkskunst.
——————————
Wanneer: maandag 7 en woensdag 9 augustus
Tijd: 14.00 uur – 15.30 uur
Startpunt: Noordjes Kazerne Z, Zamenhofstraat 14b, A’dam Noord
Leeftijd: 6+
Aanmelden


Noordje – Maak jouw eigen sculptuur geïnspireerd op de natuur

Ken jij het kunstwerk op de Waddenweg in Noord dat lijkt op een boomblad of zelfs een ‘reuzetong’? Tijdens deze expeditie maken we kennis met kunst geïnspireerd op de natuur. We lopen langs het W.H. Vliegenbos om daar de bomen en bladeren nog iets beter te bestuderen. Daarna gaan we zelf aan de slag in Noordjes Kazerne Z. Je maakt een ‘groeiende’ sculptuur van ijzerdraad en gipsverband op een kleine houten sokkel. En je mag jouw beeldhouwwerk natuurlijk schilderen met de mooiste kleuren!
——————————
Wanneer: maandag 24 juli, woensdag 26 juli en vrijdag 11 augustus
Tijd: 14.00 uur  – 15.30 uur
Startpunt: IJssalon IJskoud de Beste, Meeuwenlaan 331, A’dam Noord
Leeftijd: 6+
Aanmelden


 

Juf op Straat

Met een koffertje vol voorwerpen en foto’s vertelt Juf op Straat verhalen. Voor iedereen is er een schriftje met potloden om onderweg te tekenen of dingen op te schrijven.

Juf op Straat – De Hallen
Ooit werden hier trams gerepareerd. Nu is het een hippe plek in Amsterdam, maar als je goed kijkt zie je de tramrails nog. Waarom is die zo breed? En wat is een plofdak? Welke architect heeft deze nieuwe plek eigenlijk bedacht? In bioscoop de Hallen kijken we naar een kort filmpje over de Parisienzaal, de oudste én de jongste bioscoopzaal van Amsterdam. In LAB 111 maken we in een workshop een flipboekje om te zien hoe een tekenfilmpje gemaakt wordt.
——————————
Wanneer: zondag 23 juli

Tijd: 13.00 uur – 16.00 uur
Startpunt: Lab 111, Arie Biemondstraat 111
Leeftijd: 6+
Deze expeditie is al gelopen. Aanmelden kan niet meer.

Juf op Straat – Westerpark
Een gashouder die kon groeien, kikkers in een koelvijver en wat gebeurt er ’s nachts op het grote evenementengrasveld als iedereen slaapt? Waar is de bruidsjurk in de vijver van gemaakt? Als we geluk hebben mogen we het plofdak en misschien zelfs de studio van De Wereld Draait Door zien. Spannend om meer te weten over de Westergasfabriek vroeger en het cultuurpark nu.
——————————
Wanneer: woensdag 26 Juli
Tijd: 13.00 uur –  14.30 uur
Startpunt: Brug  naar de Westergasfabriek, hoek Van Hallstraat en Haarlemmerweg.
Leeftijd: 6+
Deze expeditie is al gelopen. Aanmelden kan niet meer.