Keith Haring Familiefestival – Stedelijk Museum

De vrolijke kleuren, figuren en beestjes van graffitiartiest Keith Haring spreken veel kinderen aan. Sinds 12 oktober is een van zijn grootste werken, het doek ‘Velum’ (12 bij 20 meter) na een restauratie terug in het Stedelijk Museum. En dat vlak voor de herfstvakantie. Een en een is twee en dus haalt het Stedelijk op woensdag 25 oktober de straatkunst het museum in tijdens het Keith Haring Familiefestival voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud en hun familie. Hiphop beats galmen door het museum en in breakdance workshops leer je de tofste moves. Vergeet niet je persoonlijke tag te zetten. Het Stedelijk is altijd gratis toegankelijk voor kinderen tot 18 jaar.

Keith Haring Stedelijk Museum

 

Gratis Lunchconcert in het Concertgebouw

Normaal gesproken zitten ze nog op school, maar op woensdag 25 oktober tussen 12.30 uur en 13.00 uur kunnen de kinderen een keer mee naar het gratis lunchconcert in het Concertgebouw. Luister naar Radu Ratering (12 jaar) op de piano en Maria Pedano (14 jaar) op hobo. Radu won het Koninklijk Concertgebouw Concours 2017 voor solisten van 9 tot 14 jaar en Maria was een van de finalisten. In de herfstvakantie spelen ze Molique, Tsjaikovski, Brahms en twee werken van Liszt. Gratis kaarten kun je vanaf 11.30 uur ophalen bij de ontvangstbalie zolang de voorraad strekt (1 kaart per persoon).

Gratis lunchconcert

 

Kijk, Amsterdam – Stadsarchief 

Hoe zag Amsterdam er in de 18e eeuw uit? Je ziet het in de topcollectie Amsterdamse prenten en tekeningen in de expositieruimte, de schatkamer én de hal van het Stadsarchief. Tussen 1700 en 1800 verzamelden liefhebbers talloze prenten en tekeningen van Amsterdam. Op de gedetailleerde tekeningen zie je de grachten, de Amsterdammers, het groen, de huizen en de gebouwen. Een stad waar wordt gehandeld en gewandeld, waar koetsen en karren ratelen over de keien en schuiten worden volgeladen. Herken je de plekken? Het Stadsarchief is gratis toegankelijk voor iedereen. De tentoonstelling Kijk, Amsterdam is gratis voor kinderen tot 12 jaar. Tot 14 januari te zien op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur -17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 uur -17.00 uur.

 

OBA Bijlmerplein: Anansi verhalen door Princler Agyedabi

De Ghanese verhalenvertelster en schrijfster Princler Agyedabi vertelt op zaterdag 21 oktober om 15.00 uur twee verhalen over de ondeugende spin Anansi. De spin Anansi weeft zijn web tussen hemel en aarde en reist van Ghana naar Suriname en de Nederlandse Antillen en vandaar door naar Nederland. Na het eerste verhaal is er een korte pauze voor het tweede verhaal. Gratis toegang.

Het Rijksmuseum

Wil je net zo leren tekenen als Rembrandt? Dan moet je goed leren kijken en veel oefenen. Teken een schelp na, of een landschap uit je hoofd, schets in 1 minuut een dier, en heb je wel eens goed naar je handen gekeken? In de herfstvakantie helpen kunstenaar-docenten dagelijks tussen 11.00 uur en 16.00 uur kinderen met tekenen en kijken. Reserveren is niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen. Het Rijksmuseum is altijd gratis toegankelijk voor kinderen tot 18 jaar.

tekenles in het Rijksmuseum

Gratis boek bij bezoek aan Verzetsmuseum Junior

Niet alleen Anne Frank hield een dagboek bij. In de Tweede Wereldoorlog vertrouwden vele tienermeisjes in Nederland of Nederlands Indië hun diepste gedachten toe aan papier. Hoe was het om een jong meisje te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog? Deden zij dezelfde dingen met hun vriendinnen als meisjes nu? Waarover praatten ze? Gingen ze gewoon naar school? Vriendinnen (en vrienden) tussen de 11 en 15 jaar oud die op zondag 22 oktober of zondag 29 oktober naar het Verzetsmuseum gaan krijgen een gratis exemplaar* van het boek ‘Meisjes in de oorlog’. Lees mee met Joodse slachtoffers, dochters van mensen die met de Duitsers meewerkten of dochters van verzetsstrijders. Vriendinnendag in het Verzetsmuseum, elke zondag tussen 15 oktober 2017 en 7 januari.  * Toegang tot het museum is niet gratis. Ticketinformatie

 

Cultuur verrijkt kinderen.
Mocca is het expertisecentrum voor cultuuronderwijs in Amsterdam. De Cultuurbus van Mocca brengt elk jaar meer dan 50.000 Amsterdamse basisschoolkinderen gratis naar culturele instellingen voor een cultuurbezoek. En we steunen en adviseren scholen en het culturele veld bij het opzetten of uitwerken van meer en beter cultuuronderwijs. We organiseren meetups, congressen en workshops over cultuuronderwijs en kunsteducatie. Waarom is dat belangrijk?

Cultuuronderwijs leert kinderen 21e-eeuwse vaardigheden
Cultuuronderwijs verrijkt kinderen. Het doet een beroep op hun creativiteit, flexibiliteit en oplossend vermogen, belangrijke vaardigheden die hun helpen hun plek te vinden in een snel veranderende wereld. Wat kunt u doen? Wij gaan graag met u in gesprek over hoe u kan helpen het cultuuronderwijs op een school verder te ontwikkelen.

Bel of mail ons via info@mocca-amsterdam.nl of 020 6209567. Schrijf u in voor de nieuwsbrief voor ouders. Zo blijft u op de hoogte van cultuureducatie in Amsterdam en krijgt u uitnodigingen voor activiteiten van Mocca. Volg ons ook op Facebook en Twitter. Meer informatie? Kijk op onze voor ouders pagina.